“Зі 120 людей вижили лише 15”, – Reuters дізналося про найважчі за всю історію втрати армії РФ в Україні

УКРАЇНА

До російської армії повернулися штрафбати часів Сталіна періоду Другої світової війни. Відправка до підрозділу “Шторм Z”, який частково складається з колишніх ув’язнених, стала способом покарання для російських солдатів, які завинили, на війні в Україні, пише Reuters з посиланням на 13 співрозмовників, у тому числі п’ятьох військових. Бійців “Шторм Z” використовують як штурмовики на найскладніших ділянках фронту. Агентство називає таку практику “відлунням сталінських часів”. Reuters стало першим великим міжнародним ЗМІ, яке довело про існування штрафних батальйонів у російській армії.

Один боєць, який був завербований на війну з в’язниці, розповів журналістам, що у липні в боях під Бахмутом вижили лише 15 осіб із 120 членів його підрозділу. Солдат військової частини 40318 (4-та мотострілецька бригада) розповів журналістам, що офіцери вважають бійців цього загону менш цінними за інших солдатів. “Це просто м’ясо”, – підкреслив він і розповів історію, як командир вимагав від нього не надавати медичної допомоги пораненим зі “Шторму”. Штрафні загони “Шторм Z” складаються приблизно зі 100-150 осіб і є частиною регулярних підрозділів російської армії. Через те, що бійці “Шторм Z” воюють на найважчих ділянках фронту, вони зазнають найбільших втрат, пише Reuters.

Про це регулярно повідомляють українські військові, за словами яких російські Z-штурмовики гинуть у величезній кількості на різних ділянках фронту. Серед провин, за які відправляють до “Шторму”, — алкоголь, наркотики та відмова від виконання наказів. Один із російських військових розповів агентству, що у “Шторм Z” відправляють тих, кого ловлять із запахом алкоголю з рота. Небагато з бійців “Шторм Z” залишаються живими, розповіли співрозмовники Reuters. Троє з п’яти військових зі “Шторм Z”, а також родичі ще трьох учасників загонів розповідали про дуже важкі бої, внаслідок яких більша частина загону була знищена. У Conflict Intelligence Team агентству також розповіли, що загони “Шторм Z” відправляють на найнебезпечніші ділянки фронту як при обороні, так і при наступі.

Троє бійців “Шторма Z” розповіли агентству, що їм пропонували зарплату у розмірі 200 тисяч карбованців на місяць, але в середньому платили приблизно половину цієї суми. Згідно з російським законодавством військовий може бути переведений до штрафної частини лише після засудження військовим судом, зазначає Reuters. При цьому ніхто із співрозмовників агентства не говорив про участь у засіданнях. Офіцер частини 40 318 відмовився розмовляти з журналістами. У Кремлі агентству сказали звернутися до Міноборони. В оборонному відомстві не відповіли на запитання Reuters.

Контекст

Ще одна “сталінська” практика, про використання якої повідомляли бійці, що воюють на боці Росії, загороджувальні загони. Про існування такої практики журналістам The New York Times розповідали українські командири. За їхніми словами, за відступ військовим загрожували позбавленням волі чи розстрілом.

У березні 2023 року бійці “Шторм Z” записали відеозвернення, в якому розповіли, що проти них виставили загороджувальні загони і не випускали з позицій. Особи людей на відео встановили журналісти The Guardian. Після появи відео двоє військових втекли з частини, решту допитувала військова прокуратура, писав Телеграм-канал Astra.

Раніше ЗМІ писали, що сім’ї мобілізованих із Бурятії звернулися до Путіна: “Наші чоловіки зникли безвісти в Україні”.