Зеленський вперше зустрівся з Пашиняном: про що говорили

ПОЛІТИКА

Президент України Зеленський зустрівся з головою вірменського уряду Ніколом Пашиняном на форумі Європейської політичної спільноти в Іспанії. Глава держави Володимир Зеленський продовжує зустрічі зі світовими лідерами у рамках візиту до Іспанії на форумі Європейської політичної спільноти.

Зокрема, президент зустрівся із главою вірменського уряду Ніколом Пашиняном. Відповідну посаду український лідер опублікував у своєму Telegram-каналі. Під час бесіди сторони торкнулися теми безпеки на Південному Кавказі. Україна підтвердила свою зацікавленість у стабілізації ситуації в регіоні та дружніх стосунках із усіма його країнами. Крім того, співрозмовники обговорили питання двосторонньої співпраці Києва та Єревану, а також економічні проекти міжрегіонального рівня. У четвер, 5 жовтня, Зеленський прибув до іспанської Гранади, де відбудеться саміт ЄПС.

Глава держави вже зустрівся із прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Сторони обговорили новий пакет військової підтримки для України, що включає артилерію, антидронові засоби та засоби ППО, а також надання Києву енергетичного обладнання напередодні зими та функціонування зернового коридору. Зазначимо, напередодні Зеленський поговорив телефоном із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим.

Лідери висловили підтримку суверенітету та територіальній цілісності держав. Президент України подякував азербайджанському колегі за гуманітарну допомогу, яку Баку надав Києву. Нагадаємо, громадські та політичні сили Вірменії закликали Пашиняна забезпечити вихід республіки зі складу ЄАЕС та ОДКБ та взяти курс на Євросоюз. Раніше Пашинян, коментуючи ситуацію в Карабаху, де Азербайджан внаслідок одноденної військової операції повернув контроль над регіоном, заявив про зраду з боку РФ та марність ОДКБ.