Як повернути українців з-за кордону: експерт озвучив один з варіантів

ПОЛІТИКА

Будівництво житла також дозволить завантажити економіку та створити велику кількість робочих місць.

Експерт пояснив, що потрібно для повернення українців з-за кордону / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Експерт пояснив, що потрібно для повернення українців з-за кордону / колаж УНІАН, фото УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Держава повинна працювати над поверненням українців з-за кордону після закінчення війни, і на це може вплинути низка важливих факторів. 

Як розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник в інтерв’ю УНІАН, цими факторами є, безперечно, безпека, наявність роботи та інфраструктури. Ще одним важливим фактором є наявність житла, і зараз в Україні дуже великий обсяг зруйнованого житла на тимчасово окупованих або звільнених територіях.

Експерт наголошує, що держава не зможе конкурувати за рівнем заробітних плат з іншими країнами, наприклад Польщею, де ВВП на початку 2030-х років очікується на рівні 1 трильйона доларів проти прогнозних 262 мільярдів доларів в Україні.”В 4 рази вищий ВВП означає, що набагато вищими будуть заробітні плати, соціальні стандарти, пенсії, буде вищий рівень життя. Для того, щоб всього цього досягти, не потрібно чекати 10-20 років в Україні – можна просто взяти квиток на літак і за кілька годин бути у Варшаві, у зовсім іншому світі. Тобто конкурувати по заробітних платах ми не зможемо. Чи зможемо ми конкурувати по інфраструктурі, комфорту життя? Я думаю, що це теж буде великою проблемою”, – зазначив він.

Воскобойник зазначив, що інструментом, який дійсно дозволить повертати українців, є соціальне житло. За його словами, середньостатистична родина в Україні не може собі дозволити купити житло в тому місті, де мешкає, а всі іпотечні програми розраховані на, приблизно, 20 років.

“І ось тут держава повинна власним коштом будувати житло і здавати людям у довготривалу оренду, яке буде коштувати, умовно кажучи, оплату комуналки і зверху ще якісь гроші. Це житло не повинно переходити у власність людини. Але людина повинна мати можливість дожити до кінця своїх днів у цьому житлі”, – сказав експерт. 

Він вважає, що це буде дуже потужним інструментом повернення українців, адже вони так само не можуть собі дозволити купити житло за кордоном. 

“Але при цьому, наприклад, німецький уряд започатковує програму, щоб до 2030 року забезпечити соціальним житлом навіть безхатченків. І нам потрібно вигадувати нетривіальні кроки. Я розумію, що, наприклад, в центрі Києва соціального житла не буде – там люди, які заробляють достатньо грошей, зможуть його купити. Але без масової побудови соціального житла я не бачу серйозних аргументів для масового повернення українців”, – зазначив експерт. 

За його словами, будівництво такого житла є саме тим, чим держава може завантажити економіку, створити велику кількість робочих місць і водночас дозволити людям розраховувати на власний куточок. 

Демографічна криза в Україні – останні новини

За оцінками Інституту демографії, на підконтрольній Україні території проживає 31 мільйон людей, 4,9 мільйона виїхали за кордон, близько 5 мільйонів проживають на тимчасово окупованих територіях. До 2025 року в Україні може залишитися всього 25 мільйонів людей.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто розповідав, що наразі близько 6 мільйонів українців перебувають у Європі як біженці, ще 1-2 мільйони опинилися в Росії. За оцінками, з кожним місяцем на 100-150 тисяч зростає кількість тих, хто вже ніколи не повернеться назад в Україну.