Україна в тренді: у Чехії теж заговорили про заборону філій РПЦ

СВІТ

Парламент Чехії хоче, аби уряд перевірив, чи не порушують місцеві філії РПЦ закони Чехії.

В Чехії теж бояться російського впливу через церкву / фото ua.depositphotos.com
В Чехії теж бояться російського впливу через церкву / фото ua.depositphotos.com

В чеському парламенті закликали уряд розслідувати можливу залученість місцевих православних церков до російських інформаційних операцій. Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що Російська православна церква в Чехії є філією Московського патріархату, очолюваного патріархом Кирилом. Раніше чеський уряд вже запровадив санкції щодо нього через його публічну підтримку війни Росії в Україні.

Нещодавно чеська влада також вислала з країни російського православного священнослужителя Миколу Ліщенка, якого звинуватили у створенні структур впливу на підтримку інтересів Росії.

Комітет з питань безпеки в чеському Сенаті рекомендував спецслужбам та Міністерству культури взятися за розслідування цієї загрози. Зокрема зазначається, що Російську Православну Церкву та номінально незалежну Православну Церкву в Чеських землях можуть позбавити реєстрації, якщо підтвердиться, що вони порушують закони.

“Свободою релігії та асоціацій не можна зловживати для незаконного впливу ворожої іноземної держави”, — сказав голова комітету Павел Фішер.

Досі Міністерству культури Чехії не вдалося знайти підстави для анулювання реєстрації цих церков. Однак ставлення влади до них вже змінилося.

“Я не вважаю Російську православну церкву Московського патріархату церквою, а її представників — священнослужителями. Це частина репресивної машини Кремля, яка бере участь в операціях впливу Росії. І саме так до них слід ставитися не лише в Чехії, а й у всій Європі”, – заявив днями міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі.