У Гідрометцентрі розповіли, яким в Україні буде жовтень: чи чекатиме погодних аномалій

УКРАЇНА

Синоптики передбачають, що другий осінній місяць порадує українців теплом, а опади не перевищать звичайних показників для жовтня. Тенденція з постійним потеплінням клімату, яку метеорологи спостерігають останніми роками, торкнеться і жовтня. Середньомісячна температура повітря в Україні наступного місяця становитиме +7…13, що на градус-півтора вище за норму для цього періоду. Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

А ось рівень опадів не повинен перевищити нормальних для жовтня показників: у середньому по країні 31-67 мм, лише у Карпатах місцями 77-191 мм. Якщо говорити про кліматичні характеристики другого місяця осені в Україні загалом, то за всю історію спостережень середня температура жовтня від 6 до 13 тепла, у Карпатах +4…5. Абсолютні температурні рекорди у жовтні: +34 на материковій частині України, у Криму +35. Мінімальна температура була 16 морозу у північних центральних та східних областях.

У Карпатах фіксували –23, а на півдні Криму стовпчик термометра опускався до –3. Середні показники опадів, що випадають за жовтень, – 29-54 мм. Місцями у Карпатах та горах Криму – 64-84 мм, на Закарпатті – 86-108 мм, на високогір’ї Карпат до 129 мм. Нагадаємо, вересень став продовженням літа, зумівши порадувати численними сухими та спекотними днями. Синоптики запевняють, що у жовтні українці ще зможуть погрітися під осіннім сонцем. Також ми повідомляли, що кінець вересня та початок жовтня порадують Україну майже ідеальною погодою. Буде тепло, сонячно та сухо. Лише з 9 жовтня до країни прийде похолодання.