«Припиніть рявкатu цuм язuком»: мовознавиця емоційно відреагувала на воopoжу мову у Львові

УКРАЇНА

У Львові українська мовознавиця Ірина Фаріон на своїй фейсбук-сторінці розповіла про мовний конфлікт з російськомовною жінкою у місті.

Про це пише Варта1

«Панове. Сьогодні річниця, як загинув свободівець Юрій Лунь. Сьогодні надійшла страшна звістка, що загинув син нашого свободівця пана Анатолія Фатеєва, що втратив дві ноги на війні ще  2015-го року… Іду під ударним дощем з цвинтару, де поминали Юрка», – написала Фаріон.

Фаріон зайшла в кав’ярню, аби зігрітися на мить.

«За столом із компом сидить женщіна та спілкується на всю кав’ярню з увімкненим гучномовцем на всю залу мовою варварів. Трясця. Закипаю швидше, ніж моя кава: «Припиніть рявкати цим язиком», – голошу на всю кав’ярню. Встаю! Усі завмирають». Женщіна умить переходить на українську і мовить у телефон українською: «Я буду українською. Я у Львові». Нависаю над нею і повідомляю одкровення: «Ви не у Львові. Ви в Україні!» Щебече українською. Їй у відповідь у гучномовці також», – написала Ірина Фаріон.

Поряд був столик з молодими людьми, мабуть, студентами-медикими, бо вулиця Личаківська, які задоволено перезиралися між собою та мовчали.

«Виходжу з кнайпи в дощ, аби змити з себе москвороту інфекцію. Це моя персональна помста кожному москворотому за кожного вбитого Воїна. Слова – кулі. Мова зброя. До стінки їх! Всіх. У кожного з нас свій фронт. Я щойно повернулася зі Словаччини. Я не чула там жодної иншої мови, як словацької. Там не буде війни. Тут їй нема кінця, як і могилам. Кричу про це 20 років!!!! Зарадикальна? Ні. Зам’яка. Загнилі ті, що поряд», – додала Ірина Фаріон.