Порошенка не пycтили за кордон на конференцію: Буданов заявив Стефанчуку про “зaгpoзу смepтeeльної нeбезпеки”

ПОЛІТИКА

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук не підписав розпорядження про відрядження лідера фракції “Європейська солідарність” Петра Порошенка для участі в Мюнхенській конференції з безпеки через нібито загрозу його життю за кордоном. Про це розповів Порошенко на брифінгу після зустрічі зі Стефанчуком 14 лютого.

“Начальник головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив чомусь спікеру парламенту Руслану Стефанчуку про те, що одразу ж після перетину кордону Україна-Польща, а особливо в Мюнхені, мені, як п’ятому президенту і лідеру опозиції, загрожує смертельна небезпека.

І не здатні мене захистити, як охоронювану особу, ні управління державної охорони, ні вся система безпеки Німеччини. І єдиний спосіб, щоб врятувати Порошенка – його не випустити”.

Порошенко також виклав відео свого брифінгу у Facebook. Він назвав причетних до нинішнього рішення політиканами, яким “немає чого робити”, і закликав не ганьбитися перед міжнародним співтовариством.

Нагадаємо, Порошенку не вперше не дозволяють виїзд за кордон для участі в міжнародних подіях. 1 грудня 2023 року прикордонники не випустили його у відрядження до Польщі та США. Поілтик назвав це “антиукраїнською диверсією”.

З 1 січня 2024 року набуло чинності оновлене розпорядження спікера Руслана Стефанчука, згідно до якого, для виїзду у відрядження за кордоном народним депутатам до заяв будуть необхідні “тези” від МЗС для його офіційних заяв і коментарів на міжнародній арені.Пізніше Стефанчук заявив, що отримання нардепами перед відрядженнями за кордон тез від Міністерства закордонних справ не є спробою обмежувати їхню діяльність, а, мовляв, “сприятиме реалізації принципу one voice у державній політиці на міжнародній арені”.