ПІДНЯTИ СTЯГ! Екстpено з Генштабу: новий рекорд ЗСУ – оце тaк дали жару, унікальна операція – браво!

ПОЛІТИКА

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Там зазначають, що сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу противника.

Також, протягом доби відбулось 54 бойових зіткнення. Ворог завдав 3 авіаційних удари, здійснив 12 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Додамо, що за словами експертів, останні події на фронті свідчать, що Україна зберігає тактичну перевагу, навіть якщо перед нею стоїть складне завдання тривалої війни проти РФ.

Українські війська, які виходили з глухого кута, здобули перемогу, закріпившись на східному (лівому) березі річки Дніпро і відкинувши окупантів з іншого фронту. Водночас армія РФ намагається захопити позиції під час свого наступу на сході України.

Про це у своїй статті пише видання The Hill.

Автори матеріалу зазначають, що хоча літній український контрнаступ викликав надії на Заході на прорив, війна відтоді перетворилася на жорстоку битву на виснаження, і жодна зі сторін не досягла реальних успіхів. З наближенням зими навряд чи наступні кілька місяців приведуть до будь-яких несподіваних маневрів на 600-мильному фронті на сході України.

Однак Україна відкрила новий фронт у Херсонській області, успішно висадивши війська через річку Дніпро та утримавши позиції, йдеться у статті. Це може чинити тиск на російські сили та відвернути їхню увагу від бойових дій у Запорізькій області.

За оцінками професора військової історії та політики Корнельського університету Девіда Силбі, останні події показують, що Україна зберігає тактичну перевагу на фронті, навіть якщо перед ЗСУ стоїть складне завдання тривалої війни проти більшої російської армії.

«Україна має невелику перевагу, але це не набагато краще, ніж сама тупикова ситуація. Те, що ми бачили за останні кілька місяців, не нагадує мені нічого так, як напружені бої Першої світової війни, де прогрес вимірюється ярдами, а не милями. Жертви досить жахливі», – зазначив Силбі.

Водночас він вказав, що Херсонська область – опора України, яка з’єднується з цінним опорним пунктом в окупованому Криму і є перспективною.

«Це, безумовно, призведе до того, що вони (ЗСУ.) потенційно загрожуватимуть контролю Росії над Кримом і змусять їх (окупантів.) занепокоїтися, чи зможуть вони зберегти свої сили в Криму. Велика проблема полягає в тому, щоб логістичний ланцюг був безперебійним. Тому що ви повинні перенести все через річку, щоб підтримати там війська», – розповів професор військової історії та політики.

Автори публікації зауважили, що українські війська і раніше атакували позиції окупантів на Дніпрі, але досі не могли утримати позиції на східному (лівому) березі. Більша частина контрнаступу ЗСУ була в районі Запорізької області в напрямку Токмака і в районі Бахмута. Очікується, що наступ триватиме протягом зими, хоча, ймовірно, в більш обмеженому масштабі.

Водночас російські війська намагаються захопити решту Луганщини на північному сході та східну частину Донецької області.