Мобілізація – це не всі стають зі зброєю в руках до строю, – генерал-майор Сергій Кривонос

Без категорії

Генерал-майор запасу ЗСУ Сергій Кривонос заявив, що мобілізація в Україні проводиться задом наперед і настільки обмежено, що не дає можливості використовувати наявний потенціал.

Про це він розповів в авторській програмі Валерія Савчука «Різні люди». politeka.net

«Ви сприймаєте мобілізацію так, як подає це Офіс Президента. За їхнім трактуванням мобілізація – це суто призов людей до лав Збройних сил. Правильно? Правильно. Питання полягає в тому, що якраз мобілізація – це переведення економіки України на функціонування в умовах особливого періоду або воєнного часу, переведення державних установ, органів центральної виконавчої влади, місцевих органів самоврядування, підприємств. І останнє – це переведення військових частин на функціонування воєнного часу», – пояснює Сергій Кривонос.

Тобто про військових, стверджує він, це вже останній компонент, натомість найбільша проблема полягає у тому, що економіка України досі не переведена на воєнні рейки, без цього воювати і забезпечувати ЗСУ складно. За словами гостя програми, відповідно до нового закону мав бути мобілізаційний план, який визначав би завдання, хто, що і в які терміни, а цього немає.

«Мобілізація – це не всі стають зі зброєю в руках до строю. Просто люди сприймають, що мобілізація – це тебе призвали до лав Збройних сил або інших силових структур, дали зброю, провели підготовку чи не провели, і все, і вже закінчись мобілізація. Мобілізація – це передусім відповідно до мобілізаційного плану кожне підприємство України мусить отримати мобілізаційне завдання. У нас тисячі підприємств простоюють, маючи чудове просто обладнання, і не випускають абсолютно ніякої продукції для Збройних сил. Ми багато речей закуповуємо за кордоном, хоча могли б виробляти», – розповідає Сергій Кривонос.

Принагідно він згадує і про скандал із закупівлею форми для бійців ЗСУ у Туреччині, це є можна було пошити і в Україні, це були би податки до бюджету і робочі місця для українців. І Україна зараз, підкреслює генерал-майор, – це великий полігон для випробувань озброєння, це відкриває для нас можливість співпраці з різними концернами, фірмами, і цим потенціалом треба користуватися.