Місяць посухи в Україні: коли очікуються рятівні дощі

ЖИТТЯ

Відсутність опадів – велика проблема для аграріїв, і найближчими днями погода їх не потішить. В Україні вже більше місяця немає дощів, характерних для цього періоду року, що викликає занепокоєння аграріїв.

Найближчими днями продовжиться поступове зниження температури повітря, а от опади, якщо й будуть, то незначні. Таким прогнозом поділилася синоптик Укргідрометцентру Наталія Птуха, повідомляє BBC News Україна. За словами фахівця, після аномально теплого вересня осінь все-таки поступово вступає у свої права, і до кінця тижня стовпчики термометрів опустяться ще на кілька градусів.

Щодо опадів, то, можливо, вони посиляться наприкінці першої декади жовтня. Це буде критично важливо для аграріїв, оскільки вересень у нашій країні виявився не лише найтеплішим, а й найбільш сухим з 1891 року – місцями випало лише 14% від кліматичної норми. На 50-60% площі, де збиралися сіяти озимі, посилюється ґрунтова посуха, якщо дощі не підуть у другій декаді місяця, сенсу сіяти вже не буде. Аномально теплу погоду у вересні синоптик пояснює зміною клімату, а також звертає увагу на те, що цього року посилилося таке явище, як Ель-Ніньо (потепління поверхневих вод у південній частині Тихого океану).

Фахівці погоджуються, що це явище посилює глобальне потепління. Згідно з прогнозом для Києва, опублікованому на порталі Meteofor, у найближчі 10 днів невеликий дощ у столиці можливий 7, 8 та 10 числа. Температура повітря в період з 5 по 8 число буде в межах +15…17 градусів вдень, 9-10 числа очікується падіння до +10…12 градусів, проте потім стовпчики термометрів знову поповзуть вгору – 12-13 жовтня повітря прогріється до +22…24 градусів.

У свою чергу синоптики Укргідрометцентру повідомляють на своїй сторінці у Facebook, що у четвер, 5 жовтня, короткочасний дощ подекуди можливий лише у східних областях, на решті території без опадів. Температура вночі +5…10, на півдні +11…16, у високогір’ї Карпат +3…8, вдень +14…19, у південних регіонах +20…25, у Карпатах +10 …15 градусів. Раніше синоптик Наталія Діденко повідомила, що 5 жовтня Україну охопить антициклон Tora, який принесе суху погоду та досить високі температурні показники.