Україна та Польща досягли угоди про експорт зерна – Києву допоможе третя країна

ЕКОНОМІКА

Україна, Польща та Литва досягли угоди, спрямованої на прискорення експорту українського зерна. Угода передбачає перенесення перевірок зерна з українсько-польського кордону до литовського порту, що дозволить спростити транзит українського експорту через польську територію. Про це повідомляє впливове американське інформаційне агентство Associated Press.

Відповідно до інформації, що надходить, перевірки на наявність шкідників і хвороб рослин будуть проводитися в литовському порту Клайпеда, після чого зерно можна буде експортувати по всьому світу морським шляхом.

Ця ініціатива спрямована не лише на прискорення експорту українського зерна, а й здатна зняти напруженість у відносинах між Україною та Польщею щодо цін на зерно. Минаючи сухопутні маршрути та направляючи українське зерно безпосередньо до литовського порту, ця угода може зняти стурбованість сусідніх країн щодо впливу припливу українських продуктів харчування на їхні місцеві ринки, зазначає агентство.

Інформацію підтвердив міністр аграрної політики України Микола Сольський. На сторінці Міністерства аграрної політики та продовольства у соціальній мережі Facebook з’явився його коментар про те, що Польща та Литва погодилися з концепцією, яка незабаром буде реалізована.