100% дoнатів йдуть на ЗСУ, – Притyла розпoвів, за який кoшт живe його фoнд

ПОЛІТИКА

Розмір адміністративних витрат благодійної організації не може перевищувати 20% доходу організації у поточному році. Часто українці неправильно трактують цю інформацію й у суспільстві з’являються розмови про міфічні прибутки волонтерів.

В ексклюзивному інтерв’ю 24 Каналу волонтер, засновник фонду Сергій Притула розповів, з яких коштів працівники його фонду отримують заробітні плати. Він наголосив, що 100% грошей, які люди донатять на рахунки фонду на армію або для українців, які постраждали від військової агресії, йдуть на допомогу.

“Мені не важко повторити в 100 мільйонний раз. Людина, яка донатить 100 гривень, знає, що фонд на армію використовує не 96, не 87, не 82, а 100. 100% донатів йдуть на ЗСУ. Це моя принципова позиція, яку я прищепив іншим людям у фонді, й ми в цьому режимі живемо”, – мовив Притула.

Хто донатить на інституційну діяльність

Кожного місяця в Сергія Притули чи на ресурсах фонду з’являється величезне полотно подяк. Спочатку фонд дякує бізнесам, які підтримують мілітарний напрям. Далі – бізнесам, які підтримують гуманітарний напрямок, а потім є низка компаній, які донатять на інституційну діяльність.

Якби ми відбирали хоча б якийсь відсоток з цих грошей, я б зараз з вами не говорив. Нам доводиться бігати, колядувати постійно й це те, що забирає в мене багато часу,
– зауважив засновник фонду.

Колектив благодійного фонду Сергія Притули великий – 105 людей. Фонд не є надто привабливим роботодавцем на ринку праці в Україні. Рівень заробітних плат середній на ринку, іноді навіть менший, але люди знаходять інші мотивації щодо роботи в благодійних організаціях.

У нас працює дуже багато людей з окупованих територій і для них це можливість впливати на стан справ. Вони розуміють, що своєю роботою допомагають нашим захисникам й захисницям відвойовувати їхні домівки, – зазначив Притула.

Він розповів, що дніпровська хірургічна клініка Garvis була однією з перших, хто почав фінансово підтримувати фонд, щоб організація мала можливість платити людям зарплату, купити канцелярію тощо. Півтора року невеличка клініка в Дніпрі донатила фонду Сергія Притули кожного місяця 200 тисяч гривень.

Для нас це стало великою підтримкою. З 1 січня клініка переходить на підтримку інших волонтерських ініціатив, але я жодного разу не скажу, куди ж ви від нас йдете. Ні, підтримувати треба інших волонтерів. Для нас ця клініка зробила більше, ніж навіть могла. Те саме й інші компанії, – додав засновник фонду.

Також, наприклад, нотаріус з Житомира щомісяць донатить фонду Сергія Притули на інституційну діяльність 10 тисяч гривень. Цього не вистачить на зарплату навіть однієї людини, але за ці кошти можна купити папір, заправити транспорт тощо.