У Львові відкрuлu наметoву школу для poмів

УКРАЇНА

У ромському таборі на околиці Львова відкрили наметову школу. У ній навчатимуться дорослі і діти. Читати та писати їх навчатиме вчителька Жанна Горай.

а словами вчительки Жанни Горай, наметову школу відкрили за гроші римо-католицької церкви.

У понеділок, 16 жовтня, там провели перше заняття для двох дітей. Жанна Горай планує навчати ромів разом зі своїм помічником.

“Сьогодні у нас ознайомлення. Я думаю, що ми будемо починати потихеньку. Це для них дещо незвичне. І сьогодні було два школярики, помалу ми будемо їх додавати. Ми просто дивимося зверхньо і стараємося обходити проблему стороною, а вона існує. І навіть у часи війни ми все-таки повинні переслідувати гуманні цілі, старатися допомагати ближньому”, — зазначила вчителька.

Жанна Горай каже, що готова навчати не лише дітей, а й дорослих, які проживають у саморобному наметовому містечку.

За старшого у містечку — Ігор. Чоловік називає себе бароном цього ромського поселення. Він запевняє, що також ходитиме на уроки.

“Я не закінчив школу, не навчився. От тут і навчуся. Діти будуть вчитися, я сам теж буду. Я буду з ними вчитися. Вони мусять вчитись. Ось і все — книжки є, все є”, — каже мешканець ромського поселення Ігор.

За словами Ігоря, в їхньому поселенні проживає близько 30 людей. Є декілька багатодітних сімей. Перший урок у наметовій школі провели для двох хлопчиків.

Жанна Горай додає, що у майбутньому планує навчати ромів не лише читати і писати, а й співати, адже вона є керівницею християнського театру.