Взяти курс на ЄС і вийти не лише з ОДКБ: активісти та політики Вірменії звернулися до Пашиняна

СВІТ

Учора, 1 жовтня, у Вірменії пройшов Форум незалежності, в рамках якого низка політичних та громадських організацій склала звернення до уряду з вимогою вийти з ОДКБ і подати заявку на членство в ЄС. Форум повністю засудив політику Азербайджану та РФ щодо Вірменії, інформує ресурс “Радіо Свобода. Вірменія”.

Активісти закликали Пашиняна вийти з ОДКБ, СНД та ЄАЕС. Останнім часом зовнішня політика РФ щодо Єревана є антивірменською. А прірва між Єреваном та Москвою з кожним роком все більше, саме тому чинна влада країни має негайно переглянути свої відносини з РФ. Автори заяви розглядають насильницьку депортацію армії з Карабаху та військову агресію у тому ж контексті, що й війна в Україні, коли туди вторглася армія Путіна.

Також активісти підтримали прагнення ратифікувати Римський статут на державному рівні. Оскільки Москва головує в таких організаціях, як СНД, ЄАЕС і ОДКБ, то Єреван повинен їх негайно покинути. У країні також потрібно заборонити мовлення російських телеканалів. У заяві також йдеться про прагнення підписувати договори про дружбу та співпрацю лише з демократичними країнами, такими як США, Канада, ЄС та Індія.

Після операції Азербайджану проти Карабаха Єреван у всіх бідах звинуватив російських миротворців та РФ, які не діяли і навіть підігравали Баку. У свою чергу, МЗС РФ публічно засудили всі заяви Пашиняна на адресу Москви.