67% українців живуть за межею бiдності: екoномісти розповіли, що буде без західної допомоги

УКРАЇНА

Від початку повномасштабного вторгнення, економіка нашої держави втратила третину.

Через війну Росії близько 20 млн українців опинилися за межею бідності. Це майже 67% населення нашої держави. Такими є дані Інституту демографії та соцдосліджень. Однак, у Нацбанку прогнозують різке збільшення доходів наших громадян за підсумками року. Там кажуть, що рівень безробіття зменшується, а зарплати навпаки – зростають.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Маріам Оганнисян.

Національний банк на кінець року покращив інфляційний прогноз. І встановив на рівні 6%. А це ознака стабільної, хоча й хиткої економіки. 2022 року інфляція сягала майже 27%.

“Бізнес і населення адаптувались до умов роботи. Це дуже важливо насправді, бо з одного боку є війна і нам потрібно перемагати, а з іншого – війну потрібно фінансувати і сьогодні війна фінансується за рахунок фізичних та юридичних осіб, які працюють в Україні”, – каже економіст Василь Фурман.

Український бізнес не лише адаптувався, а ще й зріс кількісно. І працює на потреби оборони. В порівнянні  з довоєнним рівнем, число підприємців в Україні збільшилось майже на 40 тисяч.

Від початку повномасштабного вторгнення, економіка нашої держави втратила третину. Та нині, невеличкими темпами, все ж починає відновлюватись, кажуть в Нацбанку. Позитивний прогноз дає і Єврокомісія. Неабияку роль в цьому відіграє західна фінансова допомога.

Без неї буде сутужно. Якщо вливання припиняться – уряду буде важко нараховувати соціальні виплати. Доведеться працювати виключно на оборону держави. Тим паче, що українці  й так збідніли. Такі дані інфляційного звіту регулятора.

Кількість наших громадян, які економили на харчуванні 2021 сягала 12 відсотків. В перший рік повномасштабного вторгнення цифра збільшилась до майже 20. Нині ж маємо вже більше 26%.

“Найбідніші шари населення очевидно це ті, хто живе не пенсійному забезпеченні і воно не так зростає, як інфляція і відповідно грошей на ті самі товари не вистачає, ті хто втратив роботу і таких теж не мало”, – каже економіст Олександр Паращій.

Економіст додає, що українці у порівнянні з 2021 роком збідніли на 9%. Але це насправді ще позитивна тенденція. Адже, за відсутності підтримки ззовні, простого громадянина чекають більш складніші економічні обставини. Уряду доведеться піти на дуже непопулярні кроки – збільшити податки та комунальні тарифи.